İskilip’te Süt Otu Demonstrasyonu Tarla Günü etkinliği düzenlendi

Okuduğunuz haber
İSKİLİP’TE AKŞEMSEDDİN’İ ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

30 Bin tonluk lisanslı depo törenle açıldı

Anasayfa   /    Kültür ve Sanat    /    İskilip’te Akşemseddin’i Anma Programı düzenlendi

İskilip’te Akşemseddin’i Anma Programı düzenlendi

İskilip Kaymakamlığı öncülüğünde İskilip Belediyesi ile İSİAD’ın katkıları ile Akşemseddin’i Anma Programı düzenlendi.

KÜLTÜR VE SANAT      31 Mayis 2024 - 22:40     0

İskilip’te Akşemseddin’i Anma Programı düzenlendi

 

Fatih’in hocası Akşemsedin’i anma programı çerçevesinde  Cuma namazı öncesi İskilip Ulucami’de mevlit okutuldu. Ulucami’den Panelin yapılacağı Tarihi İskilip Redif Kışlasına mehteran eşliğinde yüründü. Mevlidi Şerif ve yürüyüş sonrası panel programına geçildi.

 

1440-1452 tarihlerinde İskilip’e bağlı Evlik’te ikamet eden Akşemseddin’i anma programı kapsamında  “İlim ve Manevi Yönüyle Akşemseddin” konulu panele yoğun katılım oldu.

 

Kaymakam Ramazan Polat bu tür kültür faaliyetlerini önümüzdeki süreçte de devam ettireceklerini söyleyerek “Panelimize katılan hocalarımıza ve siz kıymetli İskiliplilere teşekkür ediyorum” dedi.

 

Belediye Başkan Vekili Mehmet Hazır’da yaptığı selamlama konuşmasında; “Bu gün burada manevi değerimiz Akşemseddin’i anmak için toplanmış bulunuyoruz. Hepinize hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum”

 

Oturum Başkanı Doç. Dr. Fahri Atasoy; “İskilip’in pek çok yere örnek olabilecek tarihi ve kültürel birikimi var. Böyle bir ilçede bulunmak insana huzur ve onur veriyor” dedi.

 

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Tatcı “Akşemseddin Hazretleri hakkında tüm bilgileri derleyip, araştırmacıların kaynak olarak değerlendirebilecekleri bir kitap yayınladım. Akşemseddin’i anmak için inşallah daha geniş zamanlı toplantı nasip olur” dedi.

 

Araştırmacı yazar Abdulkerim Erdoğan, Hacı Bayram Veli ve Şeyh Muhiddin Yavsi konusunda detaylı bilgiler sundu.

 

Arkeolog yazar Ali Kılcı İskilip’e bağlı Evlik köyünde bulunan Akşemseddin’in tekkesinin yanında bulunan çilehanesine dikkat çekerek bu manevi mekân problem olarak durmaktadır. Burada bu problemi gündeme getirmek istiyorum” dedi.

 

Araştırmacı yazar Nurettin Tanay konuşmasını “İskilip’te Müftülük bahçesinde mezarı bulunan Şeyh Musluhiddini Attari Aşemseddin’in mürididir. Attar soyadından bu günkü eczacıları anlıyoruz” sözleri ile özetledi.

 

Hitit Üniversitesi İskilip Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Cemal Ekin’de Akşemseddin’in Otacılık yönünü değerlendirdiği konuşmasında; “Akşemseddin şimdiye kadar dini ve tasavvufi yönüyle öne çıkarıldı. Hepsi de Akşemseddin’in hakettiği değerler. Akşemseddinin’in önemli bir yarısının hekimlik, otacılık olduğunu düşünüyorum. Aynı geleneği Şaman Türklerde de  görüyoruz. Akşemseddin hem bir tasavvuf ehli, hemde bir hekim” dedi.

 

Kaymakamlık ve Belediyenin konuşmacılara hediye takdimi ile panel son buldu.

Programa Çorum Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz, Kaymakam Ramazan Polat, Belediye Başkan Vekili Mehmet Hazır, Emniyet Müdürü Önder İstanbul, Jandarma Komutanı Üsteğmen Hakan Güven, ilçe protokolü ve İskilipliler katıldı.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ